Forside   Profil    IT sikkerhed    Søgemaskineoptimering    Reference    Ressourcer

 

Midlertidige links: vidensbank

Bufferzone

Trådløs sikkerhed.

Trådløse netværk findes i dag over alt, det er næsten umuligt at have et trådløst netkort siddende i en bærbar computer og så befinde sig et sted hvor der ikke er mindst et helt åbent og usikret trådløst netværk til rådighed og den udvikling stopper nok ikke lige med det første. Trådløse netværk har nogle indbyggede sikkerhedsproblemer, som man er nødt til at kende og forholde sig til, hvis sikkerhed har betydning. De fleste af disse indbyggede problemer kan begrænses meget og enkelte af dem kan fjernes helt, hvis man ved hvad man gør. Hoved problemet er selvfølgelig at man ikke har kontrol over det trådløse nets udstrækning og over hvem der kan ”få fat i det”. Med kabel net, ved vi hvor kablerne løber, vi ved hvor mange stik vi har oghvor de sidder og vi kan ofte frakoble ubrugte stik i switchen og krydsfelter. Dette er ikke muligt når vi taler trådløst net

De Fysiske forhold.

De fysiske forhold er meget vigtige af flere årsager, ikke mindst sikkerhedsmæssigt. Det første valg du ofte skal træffe er placering af dit trådløse access point eller router, og dette valg vil have konsekvenser for resten af de muligheder du har, så træf det med omhu. Du er nødt til at vide nogle ting før du træffer valget, lidt teknik om hvordan antenner m.m. virker. Trådløst udstyr er som standard udstyret med det der kaldes en rundstråle antenne, en sådan udsender et signal der minder om en donut, cirkelformet og ikke ret høj (glem hullet i midten). Dette betyder dels at trådløst udstyr kan have problemer med at række op og ned samt at hvis du ikke placerer dit udstyr præcist i centrum af det område du vil dække, så stråler antennen lige så meget ud i områder der ikke er relevante som den stråler ind i det område du ønsker at dække. Metal dæmper og reflekterer trådløse signaler og det betyder faktisk at du under dårlige forhold kan være ude for at dit udstyr kun rækker i det rum de er placeret i og oven i købet i relativt dårlig kvalitet. Med til billedet hører også elektronisk støj, der forstyrre signalerne ligesom reflekser. Hvis du er uheldig og har elektrisk udstyr der støjer på de forkerte frekvenser og som er placeret uhensigtsmæssigt i firhold til dit trådløse udstyr, så vil det også have indflydelse på nettet.

Du kan gøre noget ved tingene.

Sørg for at placerer dit accesspoint/router hensigtsmæssigt i forhold til signalets udbredelse og de faktiske forhold i bygningen, således at signal dækningen er bedst og sikrest mulig. Dette betyder at der er dækning i det område hvor du har brug for det og mindst mulig dækning uden for. Retningsbestemte specielantenner, ændre signal udbredelses formen fra en donut til andre, ofte mere hensigtsmæssige, former. Det er den enkelte antennes udformning der afgøre den specifikke form og du kan, ved at vælge den rigtige antenne, komme meget tæt på idealformen.

Viden hjælper

Når du nu har placeret dit udstyr bedst muligt og valgt de mest hensigtsmæssige antenner, så bør du kontrollerer nettets udstrækning. Gå en tur i området med en bærbar og se hvor du kan fange dit net. Husk at elektroniske signaler ofte kan opfører sig på måder man ikke lige forventer. Du kan f.eks. godt være ude for at miste signalet ret hurtigt, for så at kunne fange det igen når du er kommet længere væk. Du vil også opdage at signaludbredelsen ændre sig med vejret og atmosfæriske forhold, du er derfor nødt til at lave kontrollen flere gange i forskelligt vejr og på forskellige tider af året. Dokumenter hvad du finder og der findes programmer som Network Stumbler og kismet der kan samarbejde med GPS så dette arbejde bliver lettere.

Juster din sendeeffekt.

Når du har styr på det område dit udstyr dækker, så kan du arbejde med sende styrker og skrue den så langt ned at signalet er acceptabelt der hvor du har brug for det og uacceptabelt eller ikke eksisterende udenfor. Hvis du i dag kan køre med et stærkt reduceret signal, vil du også på sigt have noget reserve du kan gøre brug af hvis forholdene ændre sig og du får jo ikke noget ud af at signalet kan række der hvor du ikke har brug for det, tværtimod.

Opsætning og konfiguration.

Når du er færdig med de fysiske forhold, så bør du kikke på opsætningen af dit system. Her kan du hente ganske meget sikkerhed ved forholdsvis enkle foranstaltninger.

SSID broardcast og navngivning.

SSID er dit access points identitet. For at kunne bruge nettet skal man kende identiteten, på samme måde som du skal kende telefonnumrene for at kunne ringe til dine venner. Når du tager dit access point op af kassen og sætter strøm til, så har access pointet et standard navn fra fabrikken, f.eks. hedder en trådløs Linksys router Linksys og samtidig hermed er access pointet konfigurere sådan at det udsender sit navn højt og tydeligt så alle, der er inde for rækkevidde, umiddelbart kan opfange det. Du bør med det samme slå SSID broardcast fra så navnet ikke råbes ud for fuld kraft og du bør ændre standard navnet til noget andet, der ikke lige kan gættes hurtigt. En SSID kan sammenlignes med et password og navnet bør vælges efter samme principper som når man vælger et sådant.

Kryptering

Trådløse signaler kan umiddelbart tappes og aflæses, hvis du ikke gør noget for at beskytte dem, og da der er mange former for netværks trafik, f.eks. FTP overførsler, når du henter post med POP3 og flere andre, der sender passwords og brugernavne i klart sprog, så er det en rigtig dårlig ide ikke at gøre noget. Du kan krypterer trådløse signaler på en række forskellige måder, WEP kryptering er den ældste og der er desværre fejlbehæftet på en sådan måde at et WEP krypteret netværk kan cracker på omkring 10 minutter i dag. WPA er meget bedre og bør i dag være det absolutte minimum når vi taler kryptering af trådløse netværk. Afløseren for WPA hedder WPA2 og der er endnu bedre en den gamle WPA, det er dog en selvfølge at dit udstyr skal have support for den kryptering du vælger, ellers går det ikke og da WPA2 er en nyere standard, er der masser af udstyr derude, der ikke kan håndterer denne protokol. Husk når du indtaster passwords og tilsvarende for at lave de nødvendige nøgler, så skal det du taster ind, være formuleret på samme måde som et password, så det ikke kan gættes eller bruteforces.

MAC adresse filtrering.

Et hvert netkort haren fysisk adresse, der i gamle dage vær brændt ind i en prompt og som hverken kunne ændres eller slettes. I dag kan MAC adressen, som denne fysiske adresse kaldes, ændres manuelt på rigtig mange netkort, hvorfor adressen i dag, i modsætning til i gamle dage, ikke kan siges at være 100% unik. MAC adresse filtrering betyder at dit system udover at være sikret via kryptering ved at maskinen kender SSID også kikker på netkortets fysiske adresse. Dette er ikke en show stopper for en dygtig hacker, men endnu et lag i din sikkerhed. Du bør også læse artiklen. ”IT sikkerhed – Sikkerhed i dybden” der handler om de samme principper. En hacker der vil omgå MAC adresse filtrering vil forsøge at opfange de MAC adresser der tillades på nettet og så udgive sig for at være en af disse adresser.

VPN som yderligere et lag ved behov.

Hvis du har særlige sikkerhedsbehov, bør du i første omgang se om ikke disse særlige behov kan flyttes så de ikke bæres at trådløse forbindelser. Hvis dette ikke er muligt eller hensigtsmæssigt kan du anvende VPN som yderligere et lag af sikkerhed til at beskytte det der køre trådløst. De fleste enheder har i dag indbygget support for VPN f.eks. via IPSec protokollen, så det kan sættes i drift uden andre ekstra omkostninger end de ressourcer det kræver at køre det. Det smarteste er at vælge enten at køre VPN konstant eller ikke at gøre det. Det at iværksætte VPN ved behov, sender et signal om at nu foregår der noget der er særligt interessant. Dette er en dårlig ide, da der jo er andre veje ind end gennem den trådløse forbindelse så der er ingen grund til at annoncerer når der er noget i gære.

Tilkobl trådløst via DMZ.

Hvis du har læst artikler ”IT sikkerhed – Sikkerhed i dybden” ved du at det er en god ide at tilkoble sit trådløse netværk til resten af kabel nettet via DMZ i firewallen. Det at det trådløse net er tilkoblet via DMZ betyder at man kan begrændse skaden, hvis den trådløse sikkerhed kompromitteres. Firewallen vil beskytte resten af nettets ressourcer og hackeren vil skulle igennem den før han kommer ind til det interessante.

Tænk som en hacker.

Lige som det gamle ordsprog ”Det kræver en tyv at fange en tyv”, så er det også en stor fordel, hvis du kan tænke som en hacker når du vil beskytte dig mod hackere. Det at tænke som en hacker, indebære at du kikker på dit net udefra, og anvender de værktøjer som hackerne også bruger, dels for at se om du kan komme ind, men lige så vigtigt for at se hvordan det faktisk ser ud indefra når nogen forsøger at hacke dit net. Du bør kikke på værktøjer som Network Stumbler og Kismet, der er en slags Intrusion Detection værktøjer og meget mere. Du skal være opmærksom på at især Kismet ikke nødvendigvis har support for alle mulige netkort. Der findes også flere og flere ressource sites der beskriver trådløs hacking i detaljer og på sigt vil du måske her på sitet finde gode beskrivelser og mere rådgivning på området.

War driving og War Chalking

War driving og War chalking handler om at finde og offentliggøre ubeskyttede og hackede net. I gamle dage foregik det ved at hackerne, når de havde fundet er trådløst net eller hacket et trådløst net, med kridt på bygningen skrev symboler så andre hackere kunne se hvordan man kom ind. Denne praksis er nu gjort virtuel, så alle hackere i hele verden, på forhånd og over internettet, kan forberede sig og skaffe oplysninger om net der gratis kan udnyttes ligegyldigt hvorhen de rejser i verden. Projektet hedder WiGLE (http://www.wigle.net/) der arbejder sammen med Google Eath. Selve teknikken i det kan læses på WiGLE’s hjemmeside, her skal pointen blot være at det er en god ide jævnligt at kontrollerer om man selv er med i databasen og hvis man er så få strammet op på sikkerheden og ændret sikkerhedsoplysningerne, så man ikke står piv åben.

Omtanke og forudseenhed

Trådløse netværk tilbyder fleksibilitet på alle måder, og er en stor fordel i mange sammenhænge. Problemerne opstår når administratorer smider dem i drift uden omtanke og sikkerhedsmæssige overvejelser. Et trådløst net kan sagtens være en meget fornuftig løsning og den behøver ikke være et problem hvis man tænker sig om fra starten.

Læs mere om IT sikkerhed her:

IT sikkerhed - Sådan sikre du din PC
IT sikkerhed - Sikkerhed i dybden
IT sikkerhed - Eksempel på Instruks for anvendelse af Internettet. Sikkerhedspolitik
IT sikkerhed - Baselining forudsætningen for meget

IT sikkerhed - Gode råd om valg af passwords
IT sikkerhed - Fysisk Sikkerhed
IT sikkerhed - IT sikkerhedscertificeringer

IT sikkerhed - Firewall regler
IT sikkerhed - Firewall typer

IT sikkerhed - Sårbarhedsanalyse
IT sikkerhed med VMWare
IT sikkerhed - Netværksudstyr forklaret
IT sikkerhed - Pressehåndtering

Læs mere om Trådløs IT sikkerhed her:

IT sikkerhed - Trådløs sikkerhed
IT sikkerhed - Brug Trådløse Hotspots sikkert

Læs mere om Computer Forensics her

Computer Forensics - Den Grundlæggende del

Læs også disse serier

Søgemaskineoptimering
Søgemaskinepositionering
Søgemaskinemarkedsføring
Webpromotion
IT sikkerhed

Hacking
Google
SEO Blackhat Techniques


Kontakt Os

Bufferzone.DK
C.F:Richsvej 90
2000 Frederiksberg
Denmark

e-mail
info@bufferzone.dkZones

- GraficZone
- ScriptZone
- LinkZone
- BannerZoneFocusZones

- webpromotion
-
søgemaskineoptimering
-
søgemaskinepositionering
- Søgemaskine
  markedsføring

- google

- SEO
- Hacking
-Google

Copyright 2006 BufferZone.dk. All Rights Reserved.
Legal Stuff, BufferZone dedication, Testimonials, Privacy Policy. 
Trådløs IT sikkerhed fra bufferzone.dk Trådløs IT sikkerhed fra bufferzone.dk Trådløs IT sikkerhed fra bufferzone.dk Trådløs IT sikkerhed fra bufferzone.dk Trådløs IT sikkerhed fra bufferzone.dk